Składniki
Ciasto:
- 650 g mąki
- 10 g soli
- 6 g drożdży instant Delecta
- 1 jajo i 2 żółtka
- 45 g cukru
- 45 g masła
- 250 ml mleka
Kruszonka:
- 30 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
Do posmarowania:
- 1 białko
Przygotowanie
KROK 1: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
KROK 2: Roztopione masło łączymy z mlekiem i resztą składników. Wyrabiamy elastyczne ciasto, nie za długo, około 4 minut.
KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
KROK 4: Kruszonkę przygotowujemy, siekając zimne masło z mąką i cukrem.
KROK 5: Bardzo sprawnie łączymy wszystko razem, by powstało zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki, by porządnie stężało.
KROK 6: Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez minutę i formujemy z niego 3 równe wałki, spłaszczone na końcach.
KROK 7: Zaplatamy z nich warkocz, łącząc ze sobą dokładnie 3 wałki na końcach warkocza. Odstawiamy chałkę do wyrośnięcia.
KROK 8: Chałkę smarujemy białkiem i ścieramy na wierzch kruszonkę.
KROK 9: Pieczemy około 25-30 minut.