fbpx
Babka twarogowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka twarogowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego, dobrze odsączonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.

KROK 3: Twaróg zmiel dwa razy lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby pozbyć się grudek, a następnie dodaj do masy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

KROK 4: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie stopniowo dodawaj do masy twarogowej, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 5: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 15 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, możesz posypać babkę cukrem pudrem. 

Babka twarogowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+