fbpx
Babka twarogowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka twarogowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego, dobrze odsączonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.

KROK 3: Twaróg zmiel dwa razy lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby pozbyć się grudek, a następnie dodaj do masy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

KROK 4: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie stopniowo dodawaj do masy twarogowej, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 5: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 15 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, możesz posypać babkę cukrem pudrem. 

Babka twarogowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+