Składniki
Brownie:
- 2 puszki fasoli czerwonej - 500 g waga po odsączeniu
- 1 średni dojrzały banan
- 85 ml oleju roślinnego
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 3 duże jajka
- 80 g cukru
Polewa:
- 40 g oleju kokosowego lub masła
- 20 g kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego Delecta
- 8 łyżek wody
Przygotowanie
KROK 1: Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie. Przełóż do miski. Dodaj pokrojonego na kawałki banana oraz olej. Zmiksuj na gładki krem.
KROK 2: Do puree fasolowego dodaj kakao oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj łyżką.
KROK 3: Do innej miski wbij jajka i dodaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, aż uzyskasz puszystą masę, a cukier rozpuści się w jajkach. Do jajek z cukrem dodaj krem fasolowy i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
KROK 4: Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Do formy przelej ciasto i piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
KROK 5: Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku umieść olej lub masło, kakao, cukier wanilinowy oraz wodę. Rozpuść składniki na małym ogniu, mieszając je trzepaczką, do uzyskania jednolitej polewy. Nie pozwól jej się zagotować. Wylej polewę na upieczone brownie. Możesz udekorować je orzechami włoskimi.