Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkoptowego Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
- 0.5 szklanki oleju (125 ml)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 2-3 jabłka
- 1 szklanka (100 g) mielonych orzechów laskowych Bakalland
- 0.5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
Biszkopt - wiewiórka to pomysł na deser, który wykorzystuje sezon na jabłka i bakalie w pełni.
- Prostokątną formę o wymiarach około 25x35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do głębokiej miski wbijamy jaja, cynamon, sodę, wodę i wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
- Pod koniec ubijania dodajemy olej oraz mielone orzechy i łączymy wszystko, miksując jeszcze 2-3 minuty.
- Dodajemy starte jabłka oraz posiekane orzechy i mieszamy z ciastem łyżką, aż powstanie gładka masa.
- Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
- Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.
- Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki.
- W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.
Ciasto jest znakomite do kawy - trudno o pyszniejszy deser!