Biszkopt - wiewiórka - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Biszkopt - wiewiórka to pomysł na deser, który wykorzystuje sezon na jabłka i bakalie w pełni.

  1. Prostokątną formę o wymiarach około 25x35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Do głębokiej miski wbijamy jaja, cynamon, sodę, wodę i wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
  5. Pod koniec ubijania dodajemy olej oraz mielone orzechy i łączymy wszystko, miksując jeszcze 2-3 minuty.
  6. Dodajemy starte jabłka oraz posiekane orzechy i mieszamy z ciastem łyżką, aż powstanie gładka masa.
  7. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
  8. Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.
  9. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki.
  10. W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Ciasto jest znakomite do kawy - trudno o pyszniejszy deser!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy