fbpx
Biszkopt pistacjowy ze szpinakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt pistacjowy ze szpinakiem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 2 blaty
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Suche:

Mokre:

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g cukru
  • 120 ml oleju roślinnego (np. rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka z 1 cytryny
  • 150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, dobrze odciśniętego)

Przygotowanie

Forma: tortownica 24 cm

KROK 1: Zblenduj szpinak z olejem i sokiem z cytryny na gładką, zieloną masę. 

KROK 2: Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno), boki natłuść lub oprósz mąką.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone pistacje, proszek do pieczenia i sól.

KROK 4: Ubij jajka z cukrem przez 3–5 minut aż będą jasne i puszyste. Dodaj masę szpinakową i skórkę cytrynową do ubitych jajek. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. 

KROK 5: Dodaj suche składniki do mokrej masy (najlepiej w 2–3 turach) mieszając tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź wierzch. Piecz w 170°C (góra-dół) przez 40–50 minut, do suchego patyczka.

 

Biszkopt pistacjowy ze szpinakiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+