Biszkopt pistacjowy ze szpinakiem - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 2 blaty
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Suche:

Mokre:

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g cukru
  • 120 ml oleju roślinnego (np. rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka z 1 cytryny
  • 150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, dobrze odciśniętego)

Przygotowanie

Forma: tortownica 24 cm

KROK 1: Zblenduj szpinak z olejem i sokiem z cytryny na gładką, zieloną masę. 

KROK 2: Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno), boki natłuść lub oprósz mąką.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone pistacje, proszek do pieczenia i sól.

KROK 4: Ubij jajka z cukrem przez 3–5 minut aż będą jasne i puszyste. Dodaj masę szpinakową i skórkę cytrynową do ubitych jajek. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. 

KROK 5: Dodaj suche składniki do mokrej masy (najlepiej w 2–3 turach) mieszając tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź wierzch. Piecz w 170°C (góra-dół) przez 40–50 minut, do suchego patyczka.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy