fbpx
Tarta z suszonymi owocami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z suszonymi owocami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 2 kawałki suszonej papai
  • 5 kawałków suszonego pomelo
  • 5 suszonych kwiatów hibiskusa
  • 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Kandyzowane i suszone owoce to nie tylko domena Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki użyciu egzotycznych owoców, takich jak pomelo i papaja, zyskuje ona wyjątkowy smak.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty, z jajem, masłem lub margaryną oraz esencją pistacjową, aż do połączenia się składników.
  3. Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, ciasto nakłuwamy widelcem.
  5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  7. Mieszamy śmietanę i wodę z kwiatu pomarańczy z żółtkami. Krem wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy suszone owoce, pokrojone na duże (około 2 cm) kawałki.
  8. Całość posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy przez 20 minut.
  9. Lekko schłodzoną tartę dekorujemy pikiem.

Tarta z suszonymi owocami sprawdzi się na wiele innych, aromatycznych okazji - na karnawał będzie znakomita!

Tarta z suszonymi owocami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+