1h 20min 12 porcji Łatwy
Tarta z suszonymi owocami
Tarta z suszonymi owocami

Tarta z suszonymi owocami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 2 kawałki suszonej papai
  • 5 kawałków suszonego pomelo
  • 5 suszonych kwiatów hibiskusa
  • 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Alternatywa: zamiast suszonych owoców możesz użyć gotowej mieszanki keksowej Bakalland

Jak przygotować tartę z suszonymi owocami?

Kandyzowane i suszone owoce to nie tylko domena Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki użyciu egzotycznych owoców, takich jak pomelo i papaja, zyskuje ona wyjątkowy smak.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty, z jajem, masłem lub margaryną oraz esencją pistacjową, aż do połączenia się składników.
  3. Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, ciasto nakłuwamy widelcem.
  5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  7. Mieszamy śmietanę i wodę z kwiatu pomarańczy z żółtkami. Krem wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy suszone owoce, pokrojone na duże (około 2 cm) kawałki.
  8. Całość posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy przez 20 minut.
  9. Lekko schłodzoną tartę dekorujemy pikiem.

Tarta z suszonymi owocami sprawdzi się na wiele innych, aromatycznych okazji – na karnawał będzie znakomita!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: