Biszkopt czekoladowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.

KROK 2: W osobnej misce ubij żółtka z olejem roślinnym, a następnie dodaj gorącą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 3: W kolejnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Przesiej suche składniki do masy żółtkowej, delikatnie mieszając.

KROK 4: Ostrożnie wmieszaj ubite białka do masy żółtkowej, starając się nie stracić puszystości masy. Używaj ruchów składających, aby delikatnie połączyć składniki.

KROK 5: Przelej ciasto do formy (np. tortownicy o średnicy 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 30-35 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy