Beza truskawkowa - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Beza:

  • 4 białka jaj
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Krem:

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych truskawek

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 120 stopni C (bez termoobiegu). Białka jaj umieść w czystej misce i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając, aż piana będzie gładka i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny oraz skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszaj.

KROK 2: Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm. Wyłóż pianę z białek na narysowany okrąg, formując gładki kształt. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku do całkowitego ostygnięcia.

KROK 3: W misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców.

KROK 5: Ostygniętą bezę delikatnie przenieś na talerz do serwowania. Nałóż równomiernie przygotowany krem na wierzch bezy. Ułóż truskawki na kremie, tworząc dekoracyjny wzór.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy