3h 12 porcji Średni
Ciasto cytrynowe z lemon curd

Ciasto cytrynowe z lemon curd

Składniki

Ciasto:

Masa lemon curd:

  • 1½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 4 cytryny

Dekoracja:

Jak przygotować ciasto cytrynowe z lemon curd?

Pamiętacie jakie zadanie muszą wykonać kawalerowie orderu uśmiechu? Wypić sok z cytryny i nie skrzywić się. Tym deserem z uśmiechem na twarzy uda się zjeść cytrynę bez skrzywienia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego biszkopta przesypujemy do miski, dodajemy jaja i 30 ml wody, wszystko miksując przez około 4-5 minut.
  3. Przygotowujemy prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  4. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na około 45 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a blaszkę wykładamy nowym papierem do pieczenia.
  6. Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego bezy przekładamy do miski, dodajemy 500 ml wody i miksujemy przez 5-7 minut, aż masa będzie puszysta.
  7. Bezę wykładamy na przygotowany w blaszce papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150⁰C na 60 minut.
  8. Po upieczeniu bezę suszymy jeszcze przez 60 minut w wyłączonym piekarniku.
  9. Z cytryn ocieramy skórki i wyciskamy sok, przelewamy całość do metalowej dyszy miksera.
  10. Miksujemy rózgą z pozostałymi składnikami: jajami, skórką z cytryn, cukrem i mąką.
  11. Masę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i gotujemy krem na parze przez kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  12. Z limonki wyciskamy sok, dodajemy do niego wodę i cukier, a następnie całość mieszamy.
  13. Ponczem nasączamy biszkopt, wykładamy masę cytrynową, a na wierzchu układamy bezę.
  14. Tartą skórką z cytryny posypujemy ciasto.
  15. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Słodko-kwaśne zaskoczenie, w sam raz na smakowity deser.

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...