Ciasto cytrynowe z lemon curd

3 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Masa lemon curd:

  • 1½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 4 cytryny

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

Pamiętacie jakie zadanie muszą wykonać kawalerowie orderu uśmiechu? Wypić sok z cytryny i nie skrzywić się. Nie bez przyczyny ciasto z lemon curd znalazło się na mojej liście emocjonalnych wypieków na przeprosiny czyli na kwaśną minę 🙂 Kto spróbuje, na przekór powinien spróbować się jednak uśmiechnąć na zgodę!

Jak przygotować ciasto cytrynowe z lemon curd??

Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Zawartość torebki z ciastem przesypuję do miski, dodaję jaja i 30 ml wody. Wszystko miksuję przez ok. 4-5 minut. Przygotowuję prostokątną formę, wykładam ją papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 stopni i wstawiam blaszkę z ciastem na około 45 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, a blaszkę wykładam nowym papierem do pieczenia.

Czas na bezę. Zawartość torebki z ciastem przekładam do miski, dodaję 500 ml wody i miksuję przez 5-7 minut, aż masa będzie puszysta. Krem wykładam na przygotowany w blaszce papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 140-150⁰C na 60 minut. Po upieczeniu beza będzie się w nim suszyć jeszcze przez 60 minut.

W czasie pieczenia bezy przygotowuję lemon curd. Z cytryn ocieram skórki i wyciskam sok, przelewam całość do metalowej dyszy miksera i miksuję rózgą z pozostałymi składnikami: jajami, skórką z cytryn, cukrem i mąką. Tak przygotowaną masę umieszczam na garnku z gotującą się wodą i gotuję krem na parze przez kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Na koniec przygotowuję poncz do nasączenia biszkoptu. Z limonki wyciskam sok, dodaję do niego wodę i cukier, a następnie całość mieszam. Ponczem nasączam biszkopt, następnie. Na wykładam masę cytrynową, a na wierzchu układam bezę. Wierzch ciasta dekoruję tartą skórką z cytryny.

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...