fbpx
Bajgle domowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bajgle domowe
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Do obwarzania:

Do smarowania:

  • 1 białko

Do dekoracji:

Przygotowanie

KROK 1: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C .

KROK 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach albo ręcznie około 8 minut. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.

KROK 3: Wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z każdej formujemy kulę. Każdą z nich spłaszczamy i robimy w środku dziurkę, a potem rozciągamy, by ukształtować bajgla. Dziurka ma być tak duża, by po wyrośnięciu nie zrobiła się pełna bułka.

KROK 4: Bajgle kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

KROK 5: Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.

KROK 6: Delikatnie bierzemy bajgla i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu, z każdej strony przez minutę. Wyjmujemy na papier do pieczenia.

KROK 7: Smarujemy bajgle białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.

KROK 8: Pieczemy 20 minut w piekarniku do zarumienienia.

 

Bajgle domowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+