Bajgle

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 6 porcji
  • 3h
  • 1
Bajgle
Bajgle

Bajgle

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 6 porcji
  • 3h
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Do obwarzania:

Do smarowania:

  • 1 białko

Do dekoracji:

Jak przygotować bajgle?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Bajgiel czy obwarzanek? Oto jest pytanie! Jedno jest pewne – oba warianty są równie doskonałe i błyskawiczne znikają w ustach!

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach albo ręcznie około 8 minut.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z każdej formujemy kulę.
  5. Każdą z nich spłaszczamy i robimy w środku dziurkę, a potem rozciągamy, by ukształtować bajgla.
  6. Dziurka ma być tak duża, by po wyrośnięciu nie zrobiła się pełna bułka.
  7. Bajgle kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  8. Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.
  9. Delikatnie bierzemy bajgla i wkładamy do gotującej się wody.
  10. Gotujemy na małym ogniu, z każdej strony przez minutę.
  11. Wyjmujemy na papier do pieczenia.
  12. Smarujemy bajgle białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.
  13. Pieczemy 20 minut w piekarniku do zarumienienia.
  14. Dekorujemy pikiem.

Idealna podstawa pysznego śniadania.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Bajgle
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 1