Jak przygotować bajgle?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Bajgiel czy obwarzanek? Oto jest pytanie! Jedno jest pewne – oba warianty są równie doskonałe i błyskawiczne znikają w ustach!
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach albo ręcznie około 8 minut.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z każdej formujemy kulę.
- Każdą z nich spłaszczamy i robimy w środku dziurkę, a potem rozciągamy, by ukształtować bajgla.
- Dziurka ma być tak duża, by po wyrośnięciu nie zrobiła się pełna bułka.
- Bajgle kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
- Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.
- Delikatnie bierzemy bajgla i wkładamy do gotującej się wody.
- Gotujemy na małym ogniu, z każdej strony przez minutę.
- Wyjmujemy na papier do pieczenia.
- Smarujemy bajgle białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.
- Pieczemy 20 minut w piekarniku do zarumienienia.
- Dekorujemy pikiem.
Idealna podstawa pysznego śniadania.