Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant Delecta
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 280 ml wody
Do obwarzania:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej Delecta
- 3 litry wody
Do smarowania:
- 1 białko
Do dekoracji:
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki maku Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C .
KROK 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach albo ręcznie około 8 minut. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
KROK 3: Wyrabiamy minutę i dzielimy ciasto na 6 części, z każdej formujemy kulę. Każdą z nich spłaszczamy i robimy w środku dziurkę, a potem rozciągamy, by ukształtować bajgla. Dziurka ma być tak duża, by po wyrośnięciu nie zrobiła się pełna bułka.
KROK 4: Bajgle kładziemy na papierze do pieczenia i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
KROK 5: Gotujemy 3 litry wody i mieszamy z miodem i sodą.
KROK 6: Delikatnie bierzemy bajgla i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu, z każdej strony przez minutę. Wyjmujemy na papier do pieczenia.
KROK 7: Smarujemy bajgle białkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.
KROK 8: Pieczemy 20 minut w piekarniku do zarumienienia.