fbpx
Kukiełki uszewskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kukiełki uszewskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 170

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Kukiełki uszewskie, nazywane „perłą uszewskiego rzemiosła”, pochodzą z miejscowości Uszew w gminie Gnojnik. Miejscowa legenda głosi, że to król Kazimierz Wielki nadał miejscu przywilej wypieku kukiełek w zamian za pomoc w dożywianiu wojsk królewskich właśnie tymi rarytasami. Kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy mikserem 6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części.
  6. Z dwóch formujemy wałki długości około 30 cm i układamy jeden obok drugiego. Każdy koniec łączymy dokładnie.
  7. Z kolejnych dwóch robimy wałki około 35-centymetrowe i zwijamy je ze sobą w spiralę.
  8. Powstałą spiralę kładziemy pomiędzy pierwszymi wałkami i łączymy końce.
  9. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut
  10. Wierzch smarujemy mlekiem, pieczemy około 35 minut.
  11. Wystudzone kukiełki dekorujemy pikami.

Nic dziwnego, że kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Kukiełki uszewskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+