2h 50min 2 porcje Średni 2h 40min
Kukiełki uszewskie
Kukiełki uszewskie

Kukiełki uszewskie

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować kukiełki uszewskie?

Kukiełki uszewskie, nazywane „perłą uszewskiego rzemiosła”, pochodzą z miejscowości Uszwa w gminie Gnojnik. Miejscowa legenda głosi, że to król Kazimierz Wielki nadał Uszwi przywilej wypieku kukiełek w zamian za pomoc w dożywianiu wojsk królewskich właśnie tymi rarytasami. Kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy mikserem 6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części.
  6. Z dwóch formujemy wałki długości około 30 cm i układamy jeden obok drugiego. Każdy koniec łączymy dokładnie.
  7. Z kolejnych dwóch robimy wałki około 35-centymetrowe i zwijamy je ze sobą w spiralę.
  8. Powstałą spiralę kładziemy pomiędzy pierwszymi wałkami i łączymy końce.
  9. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut
  10. Wierzch smarujemy mlekiem, pieczemy około 35 minut.
  11. Wystudzone kukiełki dekorujemy pikami.

Nic dziwnego, że kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: