fbpx
Ciasto pomarańczowo czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto pomarańczowo czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Mus pomarańczowy:

  • sok z 3 dużych pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 2 duże pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki

Dekoracja:

  • skórka z 1 pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem.

KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy. 

KROK 3: Przelej połowę ciasta do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na ciasto równomiernie rozłóż cząstki pomarańczy, a następnie zalej resztą ciasta.

KROK 4: Piecz ciasto przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 5: Po ostygnięciu ciasta możesz je posypać cukrem pudrem lub udekorować skórką otartą z pomarańczy.

 

Ciasto pomarańczowo czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+