Składniki
- 500 g twarogu półtłustego, dobrze odsączonego
- 200 g masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
KROK 3: Twaróg zmiel dwa razy lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby pozbyć się grudek, a następnie dodaj do masy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
KROK 4: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie stopniowo dodawaj do masy twarogowej, mieszając delikatnie do połączenia składników.
KROK 5: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 15 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, możesz posypać babkę cukrem pudrem.