
Babka cytrynowa - szybka i prosta
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Fajna babka jogurtowa Delecta
- 2 jajka
- 100 g miękkiej margaryny
- sok i skórka z 1 cytryny
- 40 g jogurtu naturalnego
Dekoracja:
- 1 opakowanie Lukru Dekoracyjnego Białego Delecta
- 1 łyżeczka Cukier ze skórką cytrynową Delecta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
- do posypania: Mix dekoracji Wiosenna Radość Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Formę na babkę z kominem wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
KROK 2 - Piekarnik nagrzej do 180*C.
KROK 3 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj miękką margarynę i jogurt, wsyp zawartość torebki i miksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 min.
KROK 4 - Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny i jeszcze chwilę miksuj. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.
KROK 5 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 min do suchego patyczka.
KROK 6 - Przygotuj lukier: do średniej miski wsyp zawartość torebki z lukrem, dodaj 15 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
KROK 7 - Babkę polej lukrem i posyp mixem dekoracji Wiosenne Radość.
Prosta babka cytrynowa - idealny przepis na pyszne ciasto
Są takie wypieki, do których chętnie się wraca - za smak, prostotę i niezawodność. Prosta babka cytrynowa z przepisu z użyciem mieszanki Fajna babka jogurtowa Delecta to prawdziwy klasyk, który zawsze wychodzi puszysty, wilgotny i pełen cytrynowego aromatu. To idealne ciasto na każdą okazję: śniadanie w weekend, popołudniową kawę czy rodzinne przyjęcie.
Dzięki wykorzystaniu gotowej mieszanki do wypieków, przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Dodajesz tylko kilka składników: jajka, jogurt, margarynę oraz świeży sok i skórkę z cytryny i już możesz miksować. To przepis idealny dla początkujących i dla tych, którzy cenią sobie szybkie i niezawodne rozwiązania w kuchni.
Ta szybka babka cytrynowa piecze się w niecałe 40 minut, a cały proces, od przygotowania składników po dekorację nie zajmuje więcej niż godzinę. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto wychodzi wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość. Wyraźny cytrynowy smak sprawia, że każda porcja odświeża i dodaje energii. To deser, który świetnie smakuje zarówno solo, jak i z filiżanką herbaty.
Ciasto babka cytrynowa - klasyczny przepis na aromatyczne ciasto
Zastanawiasz się, jak zrobić babkę cytrynową, która zawsze się udaje? W tym przepisie naprawdę trudno coś popsuć. Gotowa mieszanka zapewnia idealne proporcje składników, a dodatek cytryny - zarówno soku, jak i skórki - nadaje ciastu naturalny aromat i lekko orzeźwiający charakter.
Po upieczeniu ciasto babka cytrynowa pięknie wyrasta, jest równomiernie wypieczone i ma przyjemną, wilgotną strukturę. Po ostudzeniu wystarczy przygotować szybki lukier z gotowego opakowania Lukru Dekoracyjnego Delecta, wzbogacony cytrynowym cukrem i kilkoma kroplami świeżego soku. Całość możesz posypać kolorową posypką – w tym przepisie wykorzystano Mix dekoracji Wiosenna Radość, który nie tylko zdobi, ale i wprowadza w wiosenny nastrój.
Ten przepis to idealny kompromis między domowym wypiekiem a wygodą. Oszczędzasz czas, nie rezygnując z jakości i smaku. Gotowe ciasto świetnie się prezentuje na stole i smakuje każdemu – od dzieci po wymagających dorosłych gości.
Babka cytrynowa, która zawsze się udaje
Najlepsza babka cytrynowa na świecie? Dla wielu to właśnie ta - szybka, łatwa, niezawodna i przepyszna. Jeśli szukasz przepisu, który sprawdzi się na każdą okazję i nie wymaga kulinarnego doświadczenia, trafiłeś idealnie. Ten przepis nie tylko ułatwia pieczenie, ale daje też ogromną przyjemność z efektu końcowego.
Pyszna babka cytrynowa z nutą wanilii, soczystej cytryny i kremowego lukru to wypiek, który możesz dostosować do swojego gustu. Dodaj więcej skórki z cytryny, eksperymentuj z dodatkami – np. wkładając do środka rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową albo migdały. Ale nawet w podstawowej wersji z jogurtem i cytryną to naprawdę dobra babka cytrynowa, która smakuje domowo i wyjątkowo.
Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by cieszyć się idealnym wypiekiem. Dzięki przepisom na babkę cytrynową takim jak ten - prostym, szybkim i sprawdzonym - pieczenie staje się przyjemnością. A efekt? Mięciutkie ciasto o intensywnym aromacie, które rozpływa się w ustach.