Babka cytrynowa - szybka i prosta
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
55 min.
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Fajna babka jogurtowa Delecta
- 2 jajka
- 100 g miękkiej margaryny
- sok i skórka z 1 cytryny
- 40 g jogurtu naturalnego
Dekoracja:
- 1 opakowanie Lukru Dekoracyjnego Białego Delecta
- 1 łyżeczka Cukier ze skórką cytrynową Delecta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
- do posypania: Mix dekoracji Wiosenna Radość Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Formę na babkę z kominem wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
KROK 2 - Piekarnik nagrzej do 180*C.
KROK 3 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj miękką margarynę i jogurt, wsyp zawartość torebki i miksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 min.
KROK 4 - Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny i jeszcze chwilę miksuj. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.
KROK 5 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 min do suchego patyczka.
KROK 6 - Przygotuj lukier: do średniej miski wsyp zawartość torebki z lukrem, dodaj 15 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
KROK 7 - Babkę polej lukrem i posyp mixem dekoracji Wiosenne Radość.