
Babka bananowa z polewą kajmakową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Na ciasto:
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta
- 1/2 łyżeczkI cynamonu
- 2 dojrzałe banany
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 180 ml oleju
Na polewę kajmakową:
- 1/2 puszki kajmaku orzechowego Delecta
- 2 łyżki śmietanki 30%
- orzechy włoskie
- płatki migdałowe
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj suche składniki: wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier z cynamonem. Wymieszaj w misce.
KROK 2: Przygotuj mokre składniki: banany obierz i rozgnieć widelcem, następnie wymieszaj z mlekiem i olejem.
KROK 3: W misce umieść jajka, wymieszaj z aromatem i ubij. Dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki i miksuj do połączenia składników.
KROK 4: Gotowe ciasto przelej do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach C. Odstaw do ostudzenia.
KROK 5: Kajmak i śmietankę podgrzej razem w rondelku do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią babkę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.
