Babka bananowa z polewą kajmakową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Na ciasto:

Na polewę kajmakową:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj suche składniki: wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier z cynamonem. Wymieszaj w misce.

KROK 2: Przygotuj mokre składniki: banany obierz i rozgnieć widelcem, następnie wymieszaj z mlekiem i olejem.

KROK 3:  W misce umieść jajka, wymieszaj z aromatem i ubij. Dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki i miksuj do połączenia składników.

KROK 4: Gotowe ciasto przelej do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach C. Odstaw do ostudzenia. 

KROK 5: Kajmak i śmietankę podgrzej razem w rondelku do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią babkę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.

Babka bananowa z polewą kajmakową - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy