
Składniki
Na ciasto:
- 3 jajka
 - 200 g cukru
 - 450 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta
 - 1/2 łyżeczkI cynamonu
 - 2 dojrzałe banany
 - szczypta soli
 - 250 ml mleka
 - 180 ml oleju
 
Na polewę kajmakową:
- 1/2 puszki kajmaku orzechowego Delecta
 - 2 łyżki śmietanki 30%
 - orzechy włoskie
 - płatki migdałowe
 
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj suche składniki: wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier z cynamonem. Wymieszaj w misce.
KROK 2: Przygotuj mokre składniki: banany obierz i rozgnieć widelcem, następnie wymieszaj z mlekiem i olejem.
KROK 3: W misce umieść jajka, wymieszaj z aromatem i ubij. Dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki i miksuj do połączenia składników.
KROK 4: Gotowe ciasto przelej do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach C. Odstaw do ostudzenia.
KROK 5: Kajmak i śmietankę podgrzej razem w rondelku do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią babkę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.





