45min 12 porcji Łatwy
Babeczkowe kurczaczki

Babeczkowe kurczaczki

Składniki

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

  • skórka starta z 5 cytryn
  • 24 borówki
  • 1 nektarynka

Jak przygotować babeczkowe kurczaczki?

Znacie już marchewkowe babeczki Delecta? Można je wykorzystać na różne sposoby, na przykład zamieniając je… w kurczaczki 🙂

  1. Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia.
  4. Na wysokich obrotach miksujemy zawartość torebki z kremem i schłodzone mleko. Pod koniec do kremu dodajemy masło.
  5. Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową.
  6. Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki. Do babeczki dodajemy pik.

Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...