fbpx
Babeczkowe kurczaczki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczkowe kurczaczki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 80 ml Baileys (Irish Cream)
Dekoracja:
  • skórka starta z 5 cytryn
  • 24 borówki
  • 1 nektarynka

Przygotowanie

Znacie już ciasto marchewkowe Delecta? Można je wykorzystać na różne sposoby, na przykład zamieniając je... w kurczaczki :)

  1. Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do ciasta marchewkowego łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek, wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia.
  4. Na wysokich obrotach miksujemy produkty na krem.
  5. Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową.
  6. Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki. Do babeczki dodajemy pik.

Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!

Babeczkowe kurczaczki - Delektujemy.pl

Babeczkowe kurczaczki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+