Babeczki z kremem cynamonowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 350 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:

Przygotowanie

Cynamon to typowo jesienna przyprawa. Możemy go dodać do herbaty i rozgrzać organizm albo połączyć z babeczkami i rozgrzać… serca najbliższych! :)

  1. Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do mieszanki do domowego wypieku ciasta marchewkowego dodajemy jaja, wodę i olej, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Ubijamy śmietanę na sztywno, na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon i cukier puder.
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Nie żałujemy sobie ilości kremu! :)
  6. Babeczki obsypujemy pokruszonymi orzechami włoskim.
  7. Wbijamy ulubiony pik!

Zapach cynamonu można dodatkowo podbić aromatycznym napojem czy nastrojową świeczką, a babeczki na pewno poradzą sobie z wszystkimi smutkami!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy