Babeczki z kremem cynamonowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 100 ml wody
- 150 ml oleju
- 350 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Cynamon to typowo jesienna przyprawa. Możemy go dodać do herbaty i rozgrzać organizm albo połączyć z babeczkami i rozgrzać… serca najbliższych! :)
- Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do mieszanki do domowego wypieku ciasta marchewkowego dodajemy jaja, wodę i olej, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Ubijamy śmietanę na sztywno, na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon i cukier puder.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Nie żałujemy sobie ilości kremu! :)
- Babeczki obsypujemy pokruszonymi orzechami włoskim.
- Wbijamy ulubiony pik!
Zapach cynamonu można dodatkowo podbić aromatycznym napojem czy nastrojową świeczką, a babeczki na pewno poradzą sobie z wszystkimi smutkami!