40min 12 porcji Łatwy
Babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami

Babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 1 białko jaja
  • 150 g cukru

Dekoracja:

Jak przygotować babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami?

Słodkości nigdy za wiele. Jeśli ktoś stwierdzi, że marchewki są dla niego zbyt wytrawne, możemy zaszaleć i pokryć je słodkim lukrem!

  1. Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do mieszanki do wypieku babeczek dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Bakalie siekamy na drobniejsze kawałki.
  5. Białko z przesianym cukrem pudrem miksujemy na wolnych obrotach. Po około 10 minutach ucierania powinniśmy otrzymać lukier królewski.
  6. Wystudzone babeczki oblewamy lukrem i obsypujemy posiekanym bakaliami.
  7. Królewskie babeczki dekorujemy ulubionymi pikami.

Taki deser sprawi, że poczujecie się jak na dworze królewskim! I to bez wychodzenia z domu 🙂

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...