Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 12 jeżyn
- 2 łyżki kakao
- 300 g jeżyn
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie
Cierpki smak i piękny kolor jeżyn inspirują do połączenia ich z czekoladą. Może w formie babeczek?
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszamy babeczki do domowego wypieku, jajka, mleko, kakao i olej, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozkładamy ciasto do 12 silikonowych foremek (do 3/4 wysokości) i w każdej zatapiamy jedną jeżynę.
- Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż urosną i zaczną lekko pękać. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy są gotowe. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Myjemy i osuszamy jeżyny - 12 sztuk odkładamy do dekoracji.
- Resztę jeżyn blendujemy na puree.
- Miksujemy na gładką masę masło z cukrem pudrem, po czym dodajemy sok z cytryny i jeżynowe puree. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Na wystudzone babeczki szprycą cukierniczą nakładamy krem. Wierzch dekorujemy jeżyną.
- Do babeczek wbijamy ulubione piki. Gotowe!
Ten leśny smak w połączeniu z czekoladą? Niebo w gębie!