Babeczki z jeżynami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g jeżyn
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Cierpki smak i piękny kolor jeżyn inspirują do połączenia ich z czekoladą. Może w formie babeczek?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy babeczki do domowego wypieku, jajka, mleko, kakao i olej, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Rozkładamy ciasto do 12 silikonowych foremek (do 3/4 wysokości) i w każdej zatapiamy jedną jeżynę.
  4. Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż urosną i zaczną lekko pękać. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy są gotowe. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Myjemy i osuszamy jeżyny - 12 sztuk odkładamy do dekoracji.
  6. Resztę jeżyn blendujemy na puree.
  7. Miksujemy na gładką masę masło z cukrem pudrem, po czym dodajemy sok z cytryny i jeżynowe puree. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  8. Na wystudzone babeczki szprycą cukierniczą nakładamy krem. Wierzch dekorujemy jeżyną.
  9. Do babeczek wbijamy ulubione piki. Gotowe!

Ten leśny smak w połączeniu z czekoladą? Niebo w gębie!

Babeczki z jeżynami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy