Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g jagód lub borówek amerykańskich
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 30 ml gorącej wody
- 3 łyżki migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Dary lasów łączymy z darami tropików w babeczkach z jagodami i cytrynowym kremem. Pycha!
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, mleko, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do foremek nakładamy ciasto, kolejno: jedna łyżka ciasta, jedna łyżeczka jagód, które przykrywamy jedną łyżeczką ciasta.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do ostudzenia.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy jagody i blendujemy z 1/4 szklanki wody.
- W garnku na małym ogniu podgrzewamy zblendowane owoce, dodajemy do nich mieszankę cukru i mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia na 10 minut.
- W oddzielnej misce łączymy masło, śmietankę kremówkę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Całość ucieramy mikserem na wysokich obrotach przez 10 minut.
- Kiedy babeczki całkowicie ostygną, szprycą do dekoracji nakładamy na babeczki warstwami krem cytrynowy i galaretkę jagodową. Babeczki dekorujemy kilkoma owocami.
- W babeczkę wbijamy ulubione piki.
Musicie spróbować tych pyszności!