Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
- 2 łyżki kakao
- 2 garści czereśni
- 50 ml wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 g cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200-300 g czekolady najlepiej gorzkiej
Przygotowanie
Soczyste i słodkie czereśnie. Smak lata, który inspiruje do wypieków. Pod warunkiem, że ktoś ma silną wolę i nie zje ich przed zrobieniem babeczek! :)
- Zaczynamy od ganaszu czekoladowego: podgrzewamy na średnim ogniu śmietanę kremówkę tak, aby się nie zagotowała. Dodajemy kostki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i odstawiamy do wystudzenia.
- Babeczki do domowego wypieku mieszamy z jajkiem, olejem, kakao i mlekiem. Dodajemy przestudzony ganasz czekoladowy i mieszamy na gładką masę.
- Nakładamy ciasto do papilotek (3/4 wysokości) i pieczemy 17-21 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Kiedy babeczki zaczną lekko pękać, sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do ostudzenia.
- Drylujemy czereśnie i gotujemy je na małym ogniu w garnku z wodą i cukrem.
- Do wrzącego syropu wlewamy rozdrobnioną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną. Gdy wszystko zacznie gęstnieć, zdejmujemy żel z ognia, odstawiamy do wystudzenia i ponownego zgęstnienia.
- W upieczonych babeczkach wykrawamy na wierzchu otwory o średnicy ok. 1,5 cm i głębokości 1 cm.
- W otwory wkładamy czereśnie w żelu (1-2 sztuki na babeczkę) i dekorujemy cukrem pudrem.
- Wybieramy odpowiednie piki i wbijamy w babeczki.
Babeczki z czereśniami na pewno szybko znikną ze stołu. To w końcu połączenie, któremu trudno się oprzeć!