Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 batat
- garść suszonej żurawiny Bakalland
Przygotowanie
Szybkie i proste babeczki z batatami to idealne rozwiązanie na pochmurne popołudnie.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Batata kroimy w kostkę, rozkładamy na papierze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
- Po upieczeniu batata i imbir przecieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej, sok z cytryny, mleko, bataty i imbir, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do 12 foremek do pieczenia babeczek, wyłożonych papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Na wierzchu układamy żurawinę.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
- Patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są upieczone, po czym odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Wyjątkowe połączenie batatów i imbiru to gwarancja aromatycznego wypieku, który podbije każde przyjęcie.