1h 12 porcji Łatwy
Babeczki z batatami

Babeczki z batatami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować babeczki z batatami?

Szybkie i proste babeczki z batatami to idealne rozwiązanie na pochmurne popołudnie.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Batata kroimy w kostkę, rozkładamy na papierze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
  3. Po upieczeniu batata i imbir przecieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej, sok z cytryny, mleko, bataty i imbir, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  5. Do 12 foremek do pieczenia babeczek, wyłożonych papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  6. Na wierzchu układamy żurawinę.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
  8. Patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są upieczone, po czym odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  9. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Wyjątkowe połączenie batatów i imbiru to gwarancja aromatycznego wypieku, który podbije każde przyjęcie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...