fbpx
Babeczki z batatami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z batatami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Szybkie i proste babeczki z batatami to idealne rozwiązanie na pochmurne popołudnie.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Batata kroimy w kostkę, rozkładamy na papierze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
  3. Po upieczeniu batata i imbir przecieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej, sok z cytryny, mleko, bataty i imbir, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  5. Do 12 foremek do pieczenia babeczek, wyłożonych papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  6. Na wierzchu układamy żurawinę.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
  8. Patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są upieczone, po czym odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  9. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Wyjątkowe połączenie batatów i imbiru to gwarancja aromatycznego wypieku, który podbije każde przyjęcie.

Babeczki z batatami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+