Babeczki wielkanocne kurczaki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:
- Opakowanie babeczek z płatkami czekolady Delecta
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 4 łyżki mieszanki keksowej Bakalland
- 3 łyżki żurawiny Bakalland
Krem:
- 300 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 90 g cukru
- 200 g masła
- kropla żółtego barwnika spożywczego (lub np. rozpuszczona w łyżce wody szczypta kurkumy)
Dodatkowo:
- 2 żółte lukry Delecta
- 3 łyżki wody
- kolorowe pisaki Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Muffiny przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie wiórki z czekolady oraz mieszankę keksową i żurawinę dodać do środka babeczek. Upiec babeczki i ostudzić.
KROK 2: Lukier wymieszać z wodą, polać wierzch babeczek.
KROK 3: Budyń ugotować na mleku wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Masło zmiksować, dodawać stopniowo budyń, zmiksować. Na koniec dodać barwnik, wymieszać.
KROK 4: Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, nałożyć na babeczki kształtując kurczaki. Oczy, dzióbki i łapki kurczaków udekorować pisakami Delecta.