1h 12 porcji Łatwy
Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem

Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować babeczki z budyniem i solonym kajmakiem?

Desery ze słonym akcentem są coraz popularniejsze, a jednak ciągle zaskakują nasze kubki smakowe! Co powiecie na babeczki z budyniem i słonym kajmakiem?

  1. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku domowych babeczek łączymy z jajami, olejem, jogurtem.
  3. Ciasto przekładamy do 12 foremek.
  4. Babeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.
  5. Gotujemy budyń jaglany w 350 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru.
  6. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.
  7. Budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do schłodzenia.
  8. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z około 80 ml wody i solą. Mieszamy wszystko rózgą.
  9. Na wystudzone babeczki nakładamy budyń, a następnie solony kajmak.
  10. Dekorujemy pistacjami i wbijamy ulubione piki!

Takie eksperymenty otwierają nasze kubki smakowe na totalnie nowe doznania. Nawet największy fan słodkości na pewno da się skusić na to genialne połączenie!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...