fbpx
Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Desery ze słonym akcentem są coraz popularniejsze, a jednak ciągle zaskakują nasze kubki smakowe! Co powiecie na babeczki z budyniem i słonym kajmakiem?

  1. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta marchewkowego łączymy z jajami, olejem, wodą.
  3. Ciasto przekładamy do 12 foremek.
  4. Babeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.
  5. Gotujemy budyń śmietankowy z białą czekoladą w 350 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru.
  6. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.
  7. Budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do schłodzenia.
  8. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z około 80 ml wody i solą. Mieszamy wszystko rózgą.
  9. Na wystudzone babeczki nakładamy budyń, a następnie solony kajmak.
  10. Dekorujemy pistacjami i wbijamy ulubione piki!

Takie eksperymenty otwierają nasze kubki smakowe na totalnie nowe doznania. Nawet największy fan słodkości na pewno da się skusić na to genialne połączenie!

Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem - Delektujemy.pl

Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+