fbpx
Babeczki marchewkowe z pankejkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki marchewkowe z pankejkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
Pankejki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • ¾ szklanki mleka
  • 35 g rozpuszczonego masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta; cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby
  • szczypta soli

Przygotowanie

A co powiecie na to, by świętowanie urodzin zacząć na słodko i to już od samego rana? Pyszna babeczka poleca się zaraz po śniadaniu :)

  1. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do ciasta marchewkowego łączymy z jajami, olejem, wodą. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie  babeczki wyciągamy i studzimy.
  3. Serek macarpone miksujemy ze schłodzonym mlekiem i śmietanką.
  4. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Blendujemy.
  5. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony.
  6. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby i dekorujemy pikiem.

Idealne połączenie śniadania i deseru!

Babeczki marchewkowe z pankejkami - Delektujemy.pl

Babeczki marchewkowe z pankejkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+