Składniki
Ciasto:- 250 g mąki
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 80 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- do smaku aromat waniliowy do ciast Delecta
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym Delecta
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- czerwony barwnik spożywczy
- 3-4 świeże morele
- biały lukier
- suszone jagody
- 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Lubicie "Ulicę Sezamkową"? Dzieciaki wprost uwielbiają! Takie babeczki z pewnością przypadną im do gustu.
- Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek do pieczenia i aromat mieszamy na gładką masę.
- Ciasto przekładamy do muffinkowych foremek do 3/4 wysokości.
- Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy na kratce.
- Budyń przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po ostudzeniu miksujemy z masłem.
- Babeczki smarujemy kremem zabarwionym czerwonym barwnikiem spożywczym.
- Oczy Elmo robimy z lukru i suszonych jagód, nos z moreli, a do zrobienia „futerka“ używamy wiórków kokosowych zabarwionych czerwonym barwnikiem spożywczym.
- Ozdabiamy pikiem.
Dzieci będą zachwycone na widok takich smakołyków.