35min 12 porcji Łatwy
Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami

Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami

Składniki

Ciasto

Do dekoracji

Jak przygotować babeczki brownie?

Te babeczki są jak prawdziwy skarb. Z wierzchu niepozorne, ale w środku skrywają wiele niesamowitych niespodzianek.

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy margarynę, po czym ją studzimy. Mieszamy jaja z mlekiem, dodajemy wystudzoną margarynę i stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem na babeczki, miksując przez ok. 1 minutę.
  3. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny – po 1,5 łyżki. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika: w elektrycznym – na około 17 minut, w gazowym – na około 2o minut.
  4. Po 12 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i małym kieliszkiem robimy wgłębienia na środku babeczek. Zamykamy piekarnik i dopiekamy babeczki do końca. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Babeczki z początku mają lekką górkę, stygnąc po ok. 5 minutach delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.
  5. Gdy babeczki stygną, podgrzewamy w rondelku 230 g masy krówkowej, tak aby zrobiła się nieco bardziej płynna. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję wkładamy ją we wgłębienie każdej babeczki.
  6. Wierzch dekorujemy dowolnymi bakaliami Bakalland (np. posiekanymi orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową). Na koniec posypujemy odrobiną soli morskiej.
  7. W babeczki wbijamy ulubiony pik.

Podane z uczuciem, ucieszą serce.

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: