Aniołki zatapiane w pierniczku - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

A gdyby tak połączyć choinkę piernikową z małymi Aniołkami? Wyjdą piękne ciasteczka, dekorowane czekoladą i posypkami.

  1. Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodać jajo i masło. Całość zagniatamy do gładkiej masy.
  3. Wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1:2.
  5. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
  6. Z jednej - mniejszej części, wycinamy aniołki, z drugiej – większej - choinki lub trójkąty, większe niż aniołki.
  7. Ilość aniołków i choinek powinna być jednakowa.
  8. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik, nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
  9. Wypiekamy ciasteczka około 10 minut.
  10. Po wystudzeniu pierniczki - choinki oblewamy czekoladami do dekoracji, a na środku każdego ciastka przyklejamy aniołka. Brzegi obsypujemy posypką owocową Decorada Delecta.

Piękne ciasteczka piernikowe, pachnące korzennymi przyprawami, udekorowane czekoladą i posypkami będą super się prezentowały na świątecznym stole.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy