Aniołki zatapiane w pierniczku
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g masła
- 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej deserowej Delecta
- 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej deserowej karmelowej Delecta
- 1 opakowanie Posypki owocowej Delecta
Przygotowanie
A gdyby tak połączyć choinkę piernikową z małymi Aniołkami? Wyjdą piękne ciasteczka, dekorowane czekoladą i posypkami.
- Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodać jajo i masło. Całość zagniatamy do gładkiej masy.
- Wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
- Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1:2.
- Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
- Z jednej - mniejszej części, wycinamy aniołki, z drugiej – większej - choinki lub trójkąty, większe niż aniołki.
- Ilość aniołków i choinek powinna być jednakowa.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik, nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
- Wypiekamy ciasteczka około 10 minut.
- Po wystudzeniu pierniczki - choinki oblewamy czekoladami do dekoracji, a na środku każdego ciastka przyklejamy aniołka. Brzegi obsypujemy posypką owocową Decorada Delecta.
Piękne ciasteczka piernikowe, pachnące korzennymi przyprawami, udekorowane czekoladą i posypkami będą super się prezentowały na świątecznym stole.