fbpx

Ciasta drożdżowe - sprawdzone przepisy

Przepis na ciasto drożdżowe zazwyczaj jest przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie, bo przecież to ciasto drożdżowe króluje wśród domowych ciast.

Drożdżówki z serem to smak dzieciństwa, placek drożdżowy z kruszonką najlepszy przyrządzała babcia, bułeczki idealne na pierwsze i drugie śniadanie, a drożdżowe rogaliki wyśmienite do kawy w towarzystwie dobrej książki! Cisto drożdżowe bryluje z wiśniami, malinami, jagodami. Drożdżowe bułeczki maślane, chałki, pyszne rogaliki, a nawet tort drożdżowy z nutą pomarańczy – to sprawdzone pomysły na niedzielne popołudnie. Dobry przepis na ciasto drożdżowe? Z nim bywa różnie…czasem wychodzi idealne, kolejnym razem w nieco innej odsłonie. Pięknie wyrośnięte ciasta drożdżowe to ozdoba stołu i niepowtarzalny, delikatny smak. Udekorowane smakowitą kruszonką, czy sezonowymi owocami skuszą każdego i zapewnią raj dla podniebienia. Zapach drożdżowego ciasta od progu, oznacza ciepły, smaczny i gościnny dom!

 
Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Drożdżówki z serem to smak dzieciństwa, placek drożdżowy z kruszonką najlepszy przyrządzała babcia, bułeczki idealne na pierwsze i drugie śniadanie, a drożdżowe rogaliki wyśmienite do kawy w towarzystwie dobrej książki! Cisto drożdżowe bryluje z wiśniami, malinami, jagodami. Drożdżowe bułeczki maślane, chałki, pyszne rogaliki, a nawet tort drożdżowy z nutą pomarańczy – to sprawdzone pomysły na niedzielne popołudnie. Dobry przepis na ciasto drożdżowe? Z nim bywa różnie…czasem wychodzi idealne, kolejnym razem w nieco innej odsłonie. Pięknie wyrośnięte ciasta drożdżowe to ozdoba stołu i niepowtarzalny, delikatny smak. Udekorowane smakowitą kruszonką, czy sezonowymi owocami skuszą każdego i zapewnią raj dla podniebienia. Zapach drożdżowego ciasta od progu, oznacza ciepły, smaczny i gościnny dom!

Najlepsze z najlepszych! Puchate, maślane i koniecznie z dużą ilością kruszonki. Niemal zawsze przypomina nam o rodzinnym domu i beztroskim dzieciństwie, gdzie kubek zimnego mleka był w jednej, a słodka, drożdżowa bułka w drugiej ręce. Jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca, bo taka przecież „przyklei Ci się do żołądka!”. Do tej pory na samą myśl aż robi się cieplej na serduchu, a kąciki ust mimowolnie składają się do uśmiechu. Szczęściarzem jest ten, kto takimi wspomnieniami może się pochwalić i umie je w sobie pielęgnować. Jeszcze lepiej gdy sprawiamy, by to młodsze pokolenie mogło za kilkadziesiąt lat opowiadać dzieciom historie, którymi my żyjemy teraz.

Ciasta drożdżowe, zacznijmy od początku…

Ciepłe mleko od krasuli, jajka od szczęśliwych kurek, świeże drożdże, których pół kostki zginęło w tajemniczych okolicznościach, mąka koniecznie z lokalnego młyna, odrobina cukru, soli i masło, zrobione oczywiście z wiejskiej śmietany, zbieranej przez kilka dni i przechowywanej w odpowiednich warunkach. Proces niezwykle skomplikowany i kiedy teraz pomyślimy że tyle wysiłku musielibyśmy włożyć w to ciasto, to pewnie wcześniej przeszła by nam na nie ochota… Z jednej strony szkoda, bo to właśnie te wspomnienia są tutaj szczególne, ale z drugiej strony świat idzie z postępem, więc ciężko żyć tak jak to było dawniej. Wiele osób nawet nie myśli o tym, by w domowym zaciszu piec ciasto tylko idzie i kupuje w cukierni, więc Ty zrób ten krok do przodu i spróbuj przygotować je w domu.

Z pomocą marki Delecta i Ciasta Drożdżowego z linii Duża Blacha wszystko pójdzie dużo sprawniej, a smak będzie nie do porównania.

Czego potrzebujesz na ciasto drożdżowe?

Wspomniana mieszanka do wypieku ciasta drożdżowego to jedno, ale bez jajek, tłuszczu i mleka nic nie zdziałasz. Postaraj się by te składniki miały temperaturę pokojową, bo jak wiadomo z poradnika babci – drożdże lubią ciepło i tej zasady powinno się zawsze przestrzegać. Tłuszcz – najlepiej masło lub dobrej jakości margaryna, która po roztopieniu musi odpowiednio ostygnąć. Pomyślisz po co, skoro wcześniej pisaliśmy, że drożdże lubią ciepło? Właśnie… Ciepło, ale nie gorąco. Zarówno zimna, jak i za gorąca temperatura może zaszkodzić wypiekom z drożdżami. Najlepsza, to ta w granicach 35ºC. Jeśli nie masz wprawy i obawiasz się, że mleko jest za gorące, zaopatrz się w termometr kuchenny, który ułatwi Ci pracę.

Jeśli chcesz przygotować słodki wypiek z naszą pomocą, nie musisz już myśleć o dodatkowym cukrze, gdyż odpowiednia ilość zawarta jest w mieszance do wypieku domowego ciasta. Co innego, gdy ciasto ma być słone, ale i wtedy pamiętaj, że przyda się mu szczypta słodyczy, która napędzi drożdże i sprawi, że będą jeszcze lepiej pracować.

Wyrabianie ciasta powinno trwać dość długo, nie zrażaj się, gdy będzie zbyt lepkie. Jeśli wyrabiasz je ręcznie, koniecznie uzbrój się w cierpliwość, bo może to zająć nawet do 15 minut. Zdecydowanie dużym ułatwieniem będzie wybór robota z odpowiednią końcówką (hakiem) do wyrabiania tego rodzaju ciasta. Odpowiednio przygotowane staje się elastyczne i z łatwością odchodzi od dłoni, nie zostawiając śladu.

Teraz pozwól mu odpocząć. Przykryj miskę z wyrobionym ciastem i postaw w ciepłym miejscu. Przeciągi, wg zaleceń Babci, należy omijać szerokim łukiem, a my nie chcemy przecież mieć do czynienia z zakalcem, a tym bardziej z rozzłoszczoną babcią, która dowiedziała się, że jej rad nie słuchamy. Gdy ciasto podwoi objętość, możemy je odpowiednio uformować, odczekać aż się nieco podniesie i wstawić do piekarnika. O ile w przypadku innych ciast wymagana temperatura powinna zostać wcześniej osiągnięta, tak w przypadku drożdżowego, możemy ustawić ją, a po osiągnięciu minimum 40ºC, umieścić blaszkę z przygotowywanym wypiekiem w środku. Przed tym etapem, możemy także posmarować nasze ciasto mieszanką żółtka i mleka, która w trakcie pieczenia nada piękny złoty kolor i posypać przygotowaną kruszonką, która sprawi, że jeszcze chętniej będziemy sięgać po kolejny kawałek.

Piecz ciasto do suchego patyczka, ale nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Pozostaw je na jakiś czas w wyłączonym i lekko uchylonym, dzięki czemu nie opadnie podczas nagłej zmiany temperatury.

Jakie rodzaj ciasta drożdżowego wybrać?

Ciasto drożdżowe daje nam nieograniczone możliwości do jego wykorzystania. Wszelkie słodkie wypieki są najbardziej pożądanymi zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci. Solidny kawałek maślanego deseru, z kwaskowatymi owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki, to ulubiony deser niejednego Polaka.

Wszelkie chałki przygotowane z myślą o śniadaniu, sprawią, że będzie miało bardziej niż zazwyczaj odświętny charakter i na długo pozostanie w pamięci. Drożdżówki sprawdzą się nie tylko na rodzinnym pikniku, ale także na urodzinach dziecka, gdzie odpowiednio ozdobione będą robić za ślimaczki lub kwiatuszki. Karnawałowe przysmaki, wielkanocne babki, jesienne ciasta z lukrem czy bożonarodzeniowa śnieżynka z makiem, to tylko niektóre nasze propozycje.

Nasza galeria jest pełna pomysłów i mamy nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie.