Składniki
- 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła miękkiego
- szczypta soli
- 200 g herbatników
- 1 puszka Kajmaku tradycyjnego Delecta
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie
KROK 1: W 250 ml mleka rozprowadź budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem w rondelku, wlej mieszankę budyniową i gotuj, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby na powierzchni nie powstał kożuch.
KROK 2: W misce umieść miękkie masło i szczyptę soli i utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj po łyżce budyniu i miksuj do połączenia.
KROK 3: Blaszkę o wymiarach 20 × 20 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników, posmaruj ją połową kajmaku i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż masę budyniową i przykryj następną warstwą herbatników. Posmaruj je pozostałym kajmakiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
KROK 4: Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój na kwadraty.
Maja
12-08-2023
Ocena:
Ciasto bardzo dobre, ale mam kilka uwag: -bardzo słodkie więc nie zamiast trzech polecam dodać tylko jedną łyżkę cukru -500ml to za dużo mleko i wtedy masa jest za rzadka