fbpx
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka octu

Poncz:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzącej wody

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek kajmaku Delecta

Dekoracja:

  • 2 łyżeczki kakao lub kawy do posypania wierzchu ciasta
  • garść orzechów newkowca Bakalland

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy.

KROK 2: Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy mikserem.

KROK 3: Dodajemy mąki i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 prostokątne blaty.

KROK 4: Mascarpone łączymy z kajmakiem i ubijamy na krem. 

KROK 5: Pierwszy blat mocno nasączamy przygotowanym ponczem. Nakładamy  przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i wykładamy kolejną warstwę. Wierzch posypujemy kakao lub kawą oraz zdobimy orzechami nerkowca.

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+