Ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka octu

Poncz:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzącej wody

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek kajmaku Delecta

Dekoracja:

  • 2 łyżeczki kakao lub kawy do posypania wierzchu ciasta
  • garść orzechów newkowca Bakalland

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy.

KROK 2: Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy mikserem.

KROK 3: Dodajemy mąki i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 prostokątne blaty.

KROK 4: Mascarpone łączymy z kajmakiem i ubijamy na krem. 

KROK 5: Pierwszy blat mocno nasączamy przygotowanym ponczem. Nakładamy  przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i wykładamy kolejną warstwę. Wierzch posypujemy kakao lub kawą oraz zdobimy orzechami nerkowca.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy