Korowaj weselny

Korowaj weselny

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 białko
  • 10 g drożdży instant Delecta
  • FORMA DO PIECZENIA: garnek bez plastikowych elementów lub okrągła forma do biszkoptów

Wstęp

Jest wesele, jest korowaj! Tradycja wypieku korowaja weselnego sięga aż średniowiecza. W Polsce pieczony był głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie i we wschodniej części Mazowsza. Przygotowywany był w dzień przed ślubem i, w zależności od regionu, różnił się wielkością oraz wyglądem. Gospodynie, zwane korowajnicami, spotykały się w domu panny młodej i zgodnie z obrządkiem, z zachowaniem kolejności wykonywanych czynności przy śpiewach, tańcach i rozmowach, przygotowywały ciasto na to weselne cudo. Na mazowieckich wsiach był on okrągły, a na wierzchu miał ułożone różne ozdoby – np. warkocz i zielone gałązki, które symbolizowały czystość panny młodej, bądź kłosy zwiastujące bogactwo. Kiedyś to nietuzinkowe ciasto było główną ozdobą weselnego stołu, choć z biegiem lat korowaj zastąpiły torty i inne ciasta.
Na szczęście jeszcze w wielu miejscach ta piękna tradycja jest kontynuowana, o czym świadczy również organizowany co roku i cieszący się dużą popularnością „Festiwal Korowaja Mielnickiego”, podczas którego spotykają się gospodynie z różnych regionów naszego kraju.

Jak przygotować Korowaj weselny?

Wsyp mąkę i drożdże do miski, dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj. Ubij białka na sztywno i wolniej ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do jednolitej masy wsyp cukier i ubijaj, aż ten prawie się rozpuści. Dodaj powstałą masę do reszty suchych składników i wymieszaj wszystko. Wyrabiaj ciasto około 15 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na 3 części. Z jednej uformuj kulę i włóż do garnka wyłożonego papierem do pieczenia, spłaszcz ją, by przylegała do brzegów. Z drugiej części ciasta uformuj wałki i splataj po 2 ze sobą. Ułóż je w formie ślimaka na powierzchni pierwszej warstwy ciasta. Garnek przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Z trzeciej części ciasta zrób różne plecione ozdoby: warkocze, serca, ptaszki, kwiatki itp. Gdy w garnku ciasto wyrośnie, ułóż na wierzchu.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz