1h 30min 20 porcji Łatwy
Korowaj weselny
Korowaj weselny

Korowaj weselny

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 białko
  • 10 g drożdży instant Delecta
  • FORMA DO PIECZENIA: garnek bez plastikowych elementów lub okrągła forma do biszkoptów

Jak przygotować korowaj weselny?

Tradycyjny, wypiekany dzień przed weselem korowaj to ciasto, bez którego jeszcze nie dawno nie mogło się odbyć żadne wesele!

  1. Wsypujemy mąkę i drożdże do miski, dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy.
  2. Ubijamy białka na sztywno i wolniej ubijając, dodajemy po jednym żółtku.
  3. Do jednolitej masy wsypujemy cukier i ubijamy, aż ten prawie się rozpuści.
  4. Dodajemy powstałą masę do reszty suchych składników i wszystko mieszamy.
  5. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, a potem odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  6. Dzielimy ciasto na 3 części. Z jednej formujemy kulę i wkładamy do garnka wyłożonego papierem do pieczenia, spłaszczamy ją, by przylegała do brzegów.
  7. Z drugiej części ciasta formujemy wałki i splatamy po 2 ze sobą.
  8. Układamy je w formie ślimaka na powierzchni pierwszej warstwy ciasta.
  9. Garnek przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  10. Z trzeciej części ciasta robimy różne plecione ozdoby: warkocze, serca, ptaszki, kwiatki itp.
  11. Gdy w garnku ciasto wyrośnie, układamy ozdoby na wierzchu.
  12. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  13. Gotowy korowaj dekorujemy pikiem.

W Polsce pieczony był głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie i we wschodniej części Mazowsza, a gdzieniegdzie tradycja kultywowana jest do dziś.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...