Wspaniałe, aromatyczne truskawki, słodkie i zdrowe, to jedne z ulubionych owoców w Polsce. Zawierają mnóstwo witamin, gaszą pragnienie, nic dziwnego, że czekamy czerwca, żeby móc je spożywać ? Sezon na truskawki trwa, a więc warto zapoznać się, jakie odmiany znajdziemy na rynku, żeby wybrać te najbardziej słodkie i aromatyczne odmiany ?
A jest w czym wybierać: odmiany wczesne, późniejsze, z małymi owocami, jak poziomki czy większymi i soczystymi ? Dla każdego coś się znajdzie.
Na rynku jest kilka różnych odmian truskawek:
1/ Clery – odmiana bardzo wczesna, ma mocno czerwone i bardzo smaczne owoce, zbiory średniej wielkości.
2/ Lambada – bardzo wcześnie dojrzewa, ma jasnoczerwone, smaczne i słodkie owoce.
3/ Fraroma – soczyste, bardzo aromatyczne owoce, czerwone do ciemnoczerwonych.
4/ Elvira – odmiana wczesna do średnio wczesnej, owoce duże, pomarańczowoczerwone do czerwonych, bardzo soczyste i aromatyczne.
5/Bogota – bardzo późna odmiana deserowa, ma bardzo duże owoce, barwy jasnoczerwonej.
6/ Darselect – średniowczesna, francuska odmiana deserowa. Wytwarza bardzo duże, pomarańczowe z jaśniejszym wierzchołkiem twarde owoce, smaczna i bardzo aromatyczna odmiana.
7/ Dukat – stara, średniowczesna odmiana wytwarzająca duże i bardzo duże błyszczące owoce koloru ciemnoczerwonego. Odmiana deserowa, do przetwórstwa i na mrożonki.
8/ Symphony – duże, czerwone, aromatyczne owoce.
9/ Mieze Schindler – bardzo aromatyczne, słodkie owoce, odmiana sprzed ponad stu lat.
10/ Honeoye – bardzo wczesna, popularna odmiana amerykańska typu deserowego. Owoce bardzo aromatyczne, stożkowate, ciemnoczerwone, z połyskiem.
11/ Kama – bardzo wczesna odmiana deserowa, o dużych, z czasem drobniejących owocach – ciemnoczerwonych, błyszczących. Odmiana polecana na mrożonki i do przetwarzania.
12/ Kent – wczesna odmiana deserowa i do przetwórstwa, pochodzenia kanadyjskiego. Owoce duże i średniej wielkości, bardzo słodkie, intensywnie jasnoczerwone, błyszczące.
Truskawki to super owoc. Idealny do spożycia bezpośrednio po umyciu, ale również jako składnik deserów https://delektujemy.pl/przepisy/przezroczyste-galaretki-z-dodatkami/ , serników z owocami https://delektujemy.pl/przepisy/sernik-zimno-rabarbarem-truskawkami-2/ i dżemów https://delektujemy.pl/przepisy/konfitura-truskawkowo-rabarbarowa-z-cynamonem/.
Sprawdźcie nasze inspiracje i zachowajcie smak lata na dłużej ?