Tort makowy z pomarańczami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Blaty makowe:

Krem:

Polewa:

Przygotowanie

KROK 1: Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. Żółtka ubij, aż staną się puszyste. W misce wymieszaj masę makową z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i zmiksuj. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie szpatułka. Ciasto rozlej do dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz piec je razem lub jedna po drugiej. Blaty ostudź.

KROK 2: Z pomarańczy zetnij skórkę oraz białą część. Wykrój segmenty nad garnkiem, aby zbierał się do nich sok. Segmenty pokrój na małe kawałki i włóż do garnka z sokiem. Zagotuj i wsyp galaretkę pomarańczową. Wymieszaj do rozpuszczenia, przełóż do miseczki i wstaw do lodówki do stężenia.

KROK 3: Śmietankę ubij na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodaj miksy do śmietany.

KROK 4: Składanie tortu: Na paterze ułóż pierwszy blat. Posmaruj 1/3 kremu. Galaretkę pomarańczową rozdrobnij łyżką i wyłóż na ciasto. Przykryj 1/3 kremu oraz drugim blatem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

KROK 5: W misce umieść kropelki czekoladowe z masłem i olejem. Rozpuść z mikrofali lub kąpieli wodnej. Polewą polej tort. Udekoruj plastrami pomarańczy i mixem dekoracji.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy