Składniki
- 1 opakowanie Pierniczków Delecta
- 1 jajko
- 75 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki mąki do podsypywania
- 300 g powideł śliwkowych
Dekoracja:
- kolorowe pisaki - Fajny Pisak Delecta
- Delecta Dekorada Kolorowe mini piegi
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem na pierniczki, dodaj jajko i masło, zagnieć na gładkie ciasto.
Włóż do zamrażarki na 30 minut.
KROK 2: Po wyjęciu z zamrażarki ciasto i blat oprósz mąką, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Z pomocą różnych foremek wycinaj kształty pierniczków, pamiętając, aby każdy kształt wyciąć parzystą ilość razy. Piecz partiami przez 15 minut w 180 stopniach. Wystudź.
KROK 3: Połowę ciasteczek udekoruj, korzystając z kolorowych pisaków i piegów. Nieudekorowane pierniczki posmaruj powidłami, a następnie przykryj udekorowanymi ciastkami w tym samym kształcie.