Makowiec na kruchym spodzie
Składniki
Ciasto kruche:
- 1 ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
Masa makowa:
- 1 masa makowa Bakalland
- 3 białka
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z ciastem, jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj na najwyższych obrotach, a następnie szybko dłońmi zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
KROK 2: Po tym czasie podziel ciasto na 2 części - jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część odłóż z powrotem do lodówki, a większą pokrój na plastry i wyłóż nią dno blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut do zrumienienia. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Białka ubij na sztywno i wymieszaj z masą makową. Wyłóż ją na spód z ciasta kruchego. Pozostałe ciasto kruche wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach na masę makową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na dolną półkę i piecz przez 50 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
KROK 4: Przygotuj lukier i polej nim ciasto. Udekoruj skórką pomarańczową.