fbpx
Makowiec na kruchym spodzie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makowiec na kruchym spodzie
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Masa makowa:

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z ciastem, jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj na najwyższych obrotach, a następnie szybko dłońmi zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

KROK 2: Po tym czasie podziel ciasto na 2 części - jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część odłóż z powrotem do lodówki, a większą pokrój na plastry i wyłóż nią dno blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut do zrumienienia. Odstaw do ostudzenia.

KROK 3: Białka ubij na sztywno i wymieszaj z masą makową. Wyłóż ją na spód z ciasta kruchego. Pozostałe ciasto kruche wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach na masę makową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na dolną półkę i piecz przez 50 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

KROK 4: Przygotuj lukier i polej nim ciasto. Udekoruj skórką pomarańczową.

Makowiec na kruchym spodzie - Delektujemy.pl

Makowiec na kruchym spodzie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+