fbpx
Żelka truskawkowa do tortu - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Żelka truskawkowa do tortu
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 15 min.

Składniki

  • 500 g świeżych truskawek (lub mrożonych, jeśli świeżych nie ma)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 100 ml wody

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj truskawki – jeśli używasz świeżych, dokładnie je opłucz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli korzystasz z mrożonych, pozwól im delikatnie się rozmrozić, aby były łatwiejsze do blendowania.

KROK 2: Wrzuć truskawki do garnka, dodaj cukier oraz sok z cytryny, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaj co jakiś czas, aby masa nie przywarła do dna garnka. Kiedy truskawki są miękkie, zdejmij garnek z ognia.

KROK 3: Zblenduj truskawki na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Przecedź powstały mus przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek, i uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Przełóż przecedzony mus z powrotem do garnka.

KROK 4: W małej miseczce rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw na 5 minut, aby napęczniała. Po tym czasie dodaj ją do ciepłego musu truskawkowego, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli używasz agar-agar, podgrzewaj go z musem przez dodatkowe 1-2 minuty, aby dobrze się aktywował.

KROK 5: Gotową żelkę przelej do płaskiego naczynia lub formy, którą łatwo będzie wyjąć, np. silikonowej. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż żelka stężeje. Po schłodzeniu pokrój żelkę na cienkie plastry lub w dowolne kształty i umieść na torcie jako dekoracyjna warstwa o intensywnie truskawkowym smaku.

Żelka truskawkowa do tortu

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+