Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 8 ciastek korzennych lub pełnoziarnistych
- 2 łyżki pokruszonych ciastek (do dekoracji "ziemi")
- lukier biały Delecta (do napisów "RIP" na ciastkach)
- listki mięty (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie
KROK 1: Zacznij od przygotowania czekoladowego kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, uważając, aby jej nie przypalić. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem, aż uzyskasz puszystą konsystencję. Do ubitej śmietanki dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
KROK 2: Przełóż krem do szklanek lub małych słoiczków, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby masa dobrze się schłodziła i stężała.
KROK 3: W tym czasie przygotuj "nagrobki". Na ciastkach za pomocą białego lukru napisz litery "RIP". Możesz to zrobić przy pomocy woreczka cukierniczego lub szprycy. Odstaw ciasteczka do wyschnięcia, aby lukier się ustabilizował.
KROK 4: Po upływie 2 godzin, wyjmij szklanki z lodówki i posyp wierzch deseru pokruszonymi ciastkami, które będą imitowały "ziemię". Włóż do każdej szklanki przygotowane ciasteczko z napisem "RIP", wsadzając je pionowo w czekoladową masę.
KROK 5: Na koniec udekoruj deser listkami mięty, które mogą udawać roślinność przy grobie.