fbpx
Deser na Halloween -
Autor:
Deser na Halloween - "Grób"
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 8 ciastek korzennych lub pełnoziarnistych
  • 2 łyżki pokruszonych ciastek (do dekoracji "ziemi")
  • lukier biały Delecta (do napisów "RIP" na ciastkach)
  • listki mięty (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie

KROK 1: Zacznij od przygotowania czekoladowego kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, uważając, aby jej nie przypalić. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem, aż uzyskasz puszystą konsystencję. Do ubitej śmietanki dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

KROK 2: Przełóż krem do szklanek lub małych słoiczków, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby masa dobrze się schłodziła i stężała.

KROK 3: W tym czasie przygotuj "nagrobki". Na ciastkach za pomocą białego lukru napisz litery "RIP". Możesz to zrobić przy pomocy woreczka cukierniczego lub szprycy. Odstaw ciasteczka do wyschnięcia, aby lukier się ustabilizował.

KROK 4: Po upływie 2 godzin, wyjmij szklanki z lodówki i posyp wierzch deseru pokruszonymi ciastkami, które będą imitowały "ziemię". Włóż do każdej szklanki przygotowane ciasteczko z napisem "RIP", wsadzając je pionowo w czekoladową masę.

KROK 5: Na koniec udekoruj deser listkami mięty, które mogą udawać roślinność przy grobie. 

Deser na Halloween - "Grób"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+