PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Ciasto kruche z truskawkami i budyniem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Ciasto kruche:
- 170 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Dodatkowo:
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 3 łyżki cukru
- 650 ml mleka
- 300 g truskawek
- łyżeczka skrobii
Przygotowanie
KROK 1: Z podanych składników kruche zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
KROK 2: Jedną cześć ciasta zetrzyj na spod formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 10 minut.
KROK 3: 450 ml mleka zagotuj z cukrem. Budyń rozpuść w pozostałym mleku i wlej do gotującego się budyniu. Chwilę gotuj i wylej na podpieczony spód.
KROK 4: Truskawki oprósz skrobią i wyłóż na budyń. Zetrzyj resztę ciasta i wstaw formę ponownie do piekarnika na 30 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.