Składniki
- 2 galaretki mleczne malinowe Delecta
- 2 galaretki mleczne morelowe Delecta
- 2 galaretki mleczne śmietanka Delecta
- 1 galaretka truskawkowa Delecta
- 1800 ml mleka 3,2 %
- 300 ml gorącej wody
Przygotowanie
KROK 1: Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. Galaretki mleczne malinowe rozpuść w 600 ml gorącego mleka i zostaw do ostudzenia. W ten sam sposób przygotuj pozostałe galaretki mleczne.
KROK 2: Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml gorącej wody i zostaw do ostudzenia. Gdy galaretka mleczna malinowa zacznie tężeć, przełóż ja do tortownicy i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Można wstawić na chwilę miskę z galaretką, aby zaczęła szybciej tężeć.
KROK 3: Następnie wylej na nią tężejącą galaretkę morelową i znowu wstaw do lodówki. Następnie wlej galaretkę śmietankową i ponownie odstaw do lodówki. Na koniec wlej galaretkę truskawkową i odstaw do lodówki.
KROK 4: Pozostaw ciasto do całkowitego stężenia w lodówce ok. 2-3 godzin. Przed podaniem możesz udekorować miętą lub świeżymi owocami.
Dobra rada:
Aby łatwo wyjąć galaretkę z formy bez uszkodzenia jej kształtu, przygotuj miskę z ciepłą wodą (nie wrzącą). Zanurz formę z galaretką na kilka sekund w ciepłej wodzie, upewniając się, że woda nie dostanie się do wnętrza formy. Po wyjęciu formy z wody delikatnie odwróć ją do góry nogami na talerz. Dzięki temu trikowi galaretka powinna łatwo wysunąć się z formy, zachowując swój kształt.
Agata
17-06-2024
Ocena:
Super przepisy i łatwe