Murzynek z wiśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 słoik wiśni (ok. 300 g) odcedzonych z zalewy
  • opcjonalnie: posypka cukrowa lub polewa czekoladowa

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania suchych składników. W dużej misce przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Te składniki będą bazą dla twojego ciasta.

KROK 2: W rondelku rozpuść masło z cukrem na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz wykorzystać chwilę na odcedzenie wiśni.

KROK 3: Do ostudzonej masy maślanej dodaj jajka, mieszając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie, powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Ta płynna mieszanka będzie kluczem do wilgotności twojego ciasta.

KROK 4: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, najlepiej łyżką lub szpatułką, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

KROK 5: Na koniec delikatnie wmieszaj odcedzone wiśnie. Przełóż ciasto do wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut lub do suchego patyczka.

Murzynek z wiśniami to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie ciemnego, wilgotnego ciasta czekoladowego z kwaśnym akcentem owocowym. Idealny do popołudniowej kawy czy jako deser dla gości. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne i z pewnością sprawi radość każdemu miłośnikowi słodkości. Ciasto pieczemy w keksówce, co nadaje mu charakterystyczny, elegancki kształt.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy