Szybkie ciasto z wiśniami na oleju - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (świeżych lub z kompotu)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania składników. Wiśnie umyj, osusz i wydryluj. Jeśli używasz wiśni z kompotu, dobrze je odsącz z nadmiaru płynu. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

KROK 2: W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy, a następnie miksuj do połączenia składników.

KROK 3: Do masy jajecznej stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 4: Do ciasta dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj, używając łyżki, aby równomiernie rozłożyły się w masie.

KROK 5: Przelej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formy o średnicy około 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy