PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Mini eklerki z kremem chałwowym
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
18
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:
- 250 ml wody
- 160 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 4-5 jajek
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 150 g mascarpone
- łyżka kajmaku Delecta
- 60 g pokruszonej chałwy
- 2 łyżki konfitury malinowej
- 1 opakowanie Mixu do śmietany Delecta
- 50 g białej czekolady
- do dekoracji maliny liofilizowane
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z masłem. Jak tłuszcz się rozpuści wsyp od razu całą mąkę i mieszaj energicznie aż zacznie odchodzić od ścianek garnka - wystudź. Do ciasta dodaj w 2 partiach rozbełtane jajka i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
KROK 2: Ciasto wyciskaj na matę perforowaną lub papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie zmniejsz do 180 i piecz ok. 40 minut. Jeśli eklery zbyt szybko się rumienią, to zmniejsz temperaturę.
KROK 3: Mascarpone zmiksuj z zimnym kajmakiem i pokruszoną chałwą. W czasie miksowania mascarpone rozrzedzi się pod wpływem dodania tłustej chałwy i kajmaku. Wlej śmietankę, zacznij ubijać na niskich obrotach, a następnie wsyp fix i zwiększ obroty. Ubij krem na sztywno.
KROK 4: Ostrym nożem odkrój górną część eklerów. Nałóż chałwowy krem niewielka ilość ulubionej konfitury malinowej. Przykryj odkrojoną częścią, a następnie udekoruj roztopioną białą czekoladą i grysem maliny liofilizowanej.