Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką
Składniki
Biszkopt
- 1 opakowanie Biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
Krem:
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej Delecta
- 1 litr wody
Przygotowanie
KROK 1: Do głębokiej miski wbij jaja, dodaj wodę, wsyp zawartość torebki i miksuj na najwyższych obrotach przez 4‒5 min. Gotową masę przełóż do formy i piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach.
KROK 2: W misie miksera ubij śmietankę na sztywną pianę. Dodaj mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Na wystudzony biszkopt nałóż równomiernie krem mascarpone.
KROK 3: Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój truskawki na połówki lub plasterki, w zależności od wielkości. Ułóż truskawki na warstwie kremu mascarpone.
KROK 4: Galaretki truskawkowe rozpuść w 1 litrze gorącej wody, mieszając dokładnie. Odstaw do lekkiego stężenia, aż będzie półpłynna.
KROK 5: Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, delikatnie wylej ją na warstwę truskawek, rozprowadzając równomiernie. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.