Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Delecta „Ciasto drożdżowe z kruszonką”
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- 100 g masła
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 35 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 700 g rabarbaru
Przygotowanie
KROK 1: Mleko i masło umieść w rondelku, podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Przestudź do temp max. 40 stopni C. W misce umieść zawartość torebki z ciastem, dodaj jajka oraz mleko z masłem, zagnieć ręcznie lub z pomocą robota na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wypełnij ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 2: Rabarbar umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki.
KROK 3: Przygotuj kruszonkę: w misce umieść mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj w palcach do uzyskania grudek.
KROK 4: Na wyrośniętym cieście ułóż rabarbar, a następnie posyp kruszonką. Piecz w 180 stopni C przez ok. 45 min, do zrumienienia kruszonki.