Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 1 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 1 szklanka białej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
- 1 szklanka świeżych malin
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
KROK 2: W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce ubij razem roztopione masło, brązowy cukier i biały cukier, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając dobrze po każdym dodaniu. Wmieszaj ekstrakt waniliowy.
KROK 3: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż do połączenia. Następnie delikatnie wmieszaj posiekaną białą czekoladę i maliny, starając się nie uszkodzić owoców.
KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch szpatułką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a środek ustalony.
KROK 5: Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie, zanim je pokroisz na kwadraty lub prostokąty. Blondie najlepiej smakuje w pełni ostudzone, gdy smaki mają czas, aby się "połączyć".